26 Mayıs 2020 Salı

KOVİD-19 SÜRECİNDE EKONOMİ NEREYE GİDİYOR






  Merhabalar ,
  Bu günkü yazımız ekonomi nereye gidiyor ?
  Uzun zamandır herkesin aklındaki soru işaretlerinden biri de ekonomi kovid-19 süresinde nereye gidiyor ve bu süreçte neler yapılmalı, nasıl bir yol izlenmeli ?
  Tabiki bu süreci tam ve doğru analiz etmek zor çünkü dünya çapında uğraşılan bir hastalık ve maalesef ki bununla ilgili tam bir tedavi bulunmuş değildir . Ama hem birey hem de toplum olarak bu süreçte çok fazla görev düşüyor üzerimize. En basitinden başlamak gerekirse bu salgının bitmesi için herkesin özverili ve düşünceli davranması yapılan uyarıları dikkate alması gerekir. Salgın bitmeden ekonomiyi düzeltmek pek mümkün gözükmüyor maalesef.
  Şimdi salgın sürecinde nasıl bir seyir izlenebilir ona gelelim . Herkesin az çok altın ve dolar fiyatlarından haberi vardır olmayanlara kısa bir özet geçip konumuza dönelim.
2019 nisan altın fiyatları                                  
Gr=230tl    Çeyrek=376  tl                                
2019 aralık ayı altın fiyatları                           
Gr=287tl    Çeyrek=469tl
Dolar kur 1 Dolar  =5,95tl  
2020 mayıs ayı altın fiyatları
Gr=371tl      Çeyrek=611tl
Dolar kur 1 Dolar =6,73
Evet tabloda da gördüğünüz gibi altın fiyatları gecen seneye oranla neredeyse iki katına yükselmiş durumda. Dolar neredeyse 7,00 ye dayanmış. Gıda sektörü , tekstil sektörü, kozmetik sektörü… Ve bunun gibi sayabileceğim bir çok  sektör fiyatlarında ciddi anlamda yükseliş göstermektedir. Peki bu durum nereye kadar böyle gidecek ? gündemde erken seçim konuşmaları da ufaktan boy göstermeye başladı . yani şimdi halk bunun faturasını hükümete kesmeye mi hazırlanıyor ya da şöyle diyelim hükümet bu süreci doğru yönetemedi mi ? Şimdi  gelişmiş ülkelerin  ekonomisine de bakacak olursak onlarda da ekonomik durumlar çok da iç açıcı sayılmaz. Almanya, İngiltere, İtalya, ABD’de durumlar bizden daha iç açıcı sayılmaz. Ama ekonomik açıdan bakarsak sağlam bir ekonomiye sahip oldukları için salgının bitmesi durumunda bizden daha hızlı toparlanacakları kesindir .Salgın sürecinden bahsedecek olursak zaten bu konuda doğru dürüst önlem alan ya da doğru politika izleyen bir ülke görmek maalesef ki pek mümkün sayılmaz. Ondan sadece şu süreç için değerlendirecek olursak kendi devletine yüklenmek biraz adaletsizlik gibi olur. Ama buna önceci süreci dahil etmiyorum bu tamamen kişinin bileceği bir durumdur bunu da belirtmek istedim.
Şimdi süreci genelden özele indirgeyelim birazda. Bu süreçte en önemlisi parayı doğru yönetmek ve hala sürecin ne kadar uzayacağını kestiremediğimiz için harcamalara ciddi anlamda dikkat edilmeli, zira bu sürecin beklenenden uzun sürmesi durumunda işsizlik durumları, iflaslar art arda gelebilir bu da parayı daha değerli hale getirecektir. Çünkü gelir olmadığı için mevcut kaynaklar kullanılmaya başlanır bu da kaynakları daha değerli hale getirecektir. Ama şöyle de bir durum söz konusu para dolar karsısında ileriki zamanlarda hızlıca erimesini engellemek için parayı doğru değerlendirmek gerekecektir. Örneğin parayı altın, dolar  yada gerçekten hisse senetlerinden vs anlayanlar için ileride kar getirecek hisse senetlerine yatırmak büyük avantaj sağlayabilir.
  Şunu da unutmayalım altın ya da dolar sürekli artacak ya da ileriki dönemlerde düşecek diye bir düşünceye kapılmak doğru değil hele ki ciddi para yatırımcıları için süreç çok önemli onların sürekli piyasayı , hastalık sürecini takip etmesi gerekir. Çünkü altın da dolar da sürekli aşağı yukarı seyir gösterebiliyorlar ve ekonomide belirsizlik yatırımcılar için en korkunç durumlardan biridir.
  Bireyin yanında bide devlete düşen görevler var tabikide. Bu süreçte yatırımcılarını korumak ve iflasların önün geçecek önlemler alınabilir. Vergilerde ciddi esneklikler getirilebilir . yani herkesin taşın altına elini koyması gereken bir dönemden geçiyoruz.
 SAĞLICAKLA KALIN …










2 yorum:

  1. Selamlar, boşluğa yazmadığınızı bilmenizi isterim. İnsanları hasta eden, yatağa düşüren, ciğerlerine işkence çektirebilen ve daha ileri giderek canlarına kast eden bir virüsün korkusuyla 2 aydan fazla bir zaman geçirdik. Alıştık, benimsedik ve birlikte yaşamanın yollarını bularak yeni normal hayatımıza devam kararı aldık. Ekonomik yönden baktığımızda, bazı sektörler için fırsat, bazıları için felaket sonuçlar oluşmasına etki etti. Bütün olarak bakarsak, kazançlı çıkan olduğu kadar kayıplar yaşayan sektörler olduğunu görebiliyoruz. Net olarak söylersek eğer, cebinde parası olan için ekonomi gayet iyi, hiç olmayan için gayet kötü dediğimizde doğru bir tespitte bulunmuş oluruz diye düşünüyorum. Geçinmek kaygısı olan insan için, elinde yoksa, dövizin ve altının fiyatının önemi az ise, birikimi olan insanın fiyatlamalara dikkati daha fazladır. Virüs, geçmişten gelen bozukluğun zaman seyirini daha kısa zamanda ilerlemesine vesile olmuş ve krizin tarihini biraz daha geriye çekmiştir. Krizlerin ilk belirtisi olarak güven kaybı dersek bir sonraki adımı vergi çeşitlerinin artması olmalıdır. Çözümün ilk belirtisi olarak, durumu kabullenmek olarak görüyorum.. Başarılar diler ve teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim ümit karaca

    YanıtlaSil

DÜNYA PAZARINDA YENİ TÜRKİYE

MERHABALAR,  Bugünkü yazımızda Türkiye nasıl bir politika izlerse 2020 carisini artı olarak kapatır onu ele a...